Menu

Zyza’s inspiratie

 Welkom 

Een pagina met tips en trucs op het kunstzinnige en creatieve gebied.

Ecoline en oliepastel

We kennen waarschijnlijk wel de wascokrijtjes/oliepastel en ecoline van de lagere school,
ook nu kun je  er op een kunstzinnige manier mee werken.
Hier een oefening om dit uit te proberen. 

Wat heb je nodig:
Oliepastel
Ecoline
Kwasten
Papier ( gebruik hier bv. aquarelpapier)
Doekjes
Water
Schort en eventueel handschoentjes (ecoline gaat slecht van je handen) 

Teken eerst met oliepastel verschillende lijnen op je papier. Op de foto zie je bv. ronde lijnen.
Hiermee kan je variëren probeer ook eens rechte lijnen of vormen zoals cirkels. Maak bv. dikke en dunne lijnen met je krijt. De ecoline pakt moeilijker op de oliepastel zodat je bijzondere effecten kan creëren. Beschilder daarna met ecoline je papier.
Als je werk droog is kun je eventueel met oliepastel of ecoline verder werken. Ga je met ecoline eroverheen gaat houd er rekening mee dat het weer gaat mengen met je vorige laag ecoline. 

Veel plezier en geniet van het experimenteren.

 

Oliepastel

Oliepastel is een teken- en schildersmateriaal, niet te verwarren met het verwante waskrijt en het veel oudere vetkrijt. Het bestaat uit zeer vette krijtstiften, die in 1924 oorspronkelijk voor kinderen werden ontwikkeld, maar die al snel door kunstenaars werden overgenomen.
Oliepastel is heel divers en kan met verschillende andere materialen gebruikt worden zoals ecoline maar ook verf.

Ecoline

Ecoline is een vloeibare inkt. Het is een niet-watervaste inkt die voor veel doeleinden geschikt is. Hoe meer water je gebruikt hoe lichter de kleur wordt.Omdat de inkt dun is zijn er vele technieken mogelijk om de inkt te gebruiken, zo kun je je werk er steeds weer anders uit te laten zien. (Let op ondanks dat ecoline op waterbasis is. Ecoline is niet uitwasbaar/let op je kleding)

 

Droedels 

We doen het bijna allemaal.

Tijdens een telefoongesprek,vergadering of gewoon als we er niet bij nadenken. We zetten kriebels,kronkels,lijntjes, poppetjes, enz. op stukjes papier in de rand van je schrift of agenda. Droedels maak je gedachteloos en zonder oordeel. Ze hoeven niet goed te zijn, ze geven ontspanning en je hebt er vaak geen oordeel over.
Los van het oordeel ontstaat er ruimte om te spelen.
Droedelen is in mijn ogen juist daarom belangrijk.
Want ben je soms ook niet verbaasd dat die droedels er soms best leuk of goed uitzien!

Droedels 2.0

Om het nog een stapje verder te brengen kun je ook droedels maken richting een kunstzinnig werk. Dit is wat ik graag doe en ik je graag in mee wil nemen.
Zo zie je hier ook een aantal foto’s met droedels 2.0 van mij. Het zijn werkjes waarin ik met verschillende ondergronden en tekenmaterialen werk.
Laat je inspireren en probeer het uit.

Veel plezier!